På tal om bomull och kvalité

Tänkte skriva lite mer om bomull med tanke på det jag precis skrev om SC.

Här kommer en text från min bok; Jeansbibeln.

Själva växten bomull är en mycket gammal och extremt använd vara i tillverkning av tygmateriel.
Över 50 % av dagens textilfiberkonsumtion i världen är bomull. Växten hör även till ett stort växtsläkte.

Man har använt bomullen länge, i Indien har den funnits och odlats i över 5000 år. I dag kommer den främst från Central Amerika.

På växten finns det flera blommor med gula blad (västindisk) och i blomman finns det frön som innehåller fibrer. Fibrerna är mellan 20-60 mm långa. Själva kvalitén på tyget beror helt och hållet på hur långa fibrerna var vid tillverkningen. När blomman senare faller av växten blir det kvar en liten bit som till slut mognar till en bomullsboll som ser ut som en kapsel. Själva bomullsbollen innehåller fröna där fibrerna finns. Det är fibrerna som används i tillverkningen av tyg.

En av de finaste bomullsväxterna heter Sea Island (Sea Island bomull) och den kommer ursprungligen från västa Indien men efter att Columbus hade varit och hälsat på där så odlas den nu även i södra USA där den främst produceras i dag. Denna växt är längre än de andra, den kan bli upp till 2 meter och detta gör också att fibrerna bli längre.

Ett annat ställe man hittar riktigt bra bomull är Egypten, där är fibrerna mycket längre.

När man ska börja arbetet med bomullen för att börja framställa tyget så finns det många olika steg att gå igenom innan man får det slutgiltiga resultatet, ett par jeans.

Så om man vill ha jeans med bra kvalité som håller längre ska man använda sig av bomull med långa fibrer.

Det första med processen av bomull är att man måste börja med att rena bomullen så inget onödigt skit kommer med och förstör processen, alltså är denna första delen väldigt viktig för resten av produktionen.

När man ska göra om bomullen till trådar så finns det två olika processer, en av dem är lite jobbigare och krävande medan den andra är en snabb och en industriell process. Den lite mer långsamma och krävande heter ”Ring-Spun” där man använder sig av olika sorters ringar till att få fram trådarna. Den andra, lite mer använda processen heter Open End, kallas också ”O.E”. Denna process går mycket snabbare och används därför mer i dag.

När bomullen har blivit en massa små trådar börjar man med att sätta ihop dem till en individuell tråd. Detta händer när man snurrar ihop alla de små trådarna. När allt är samlat så träder man tråden/trådarna på en stor träbalk.

bomullfibrer

Bild 1 - Bomull
Bild 2 - Fibrer


/Johan


Kommentarer
Postat av: emma

himla intressant! Om din egen bok kommer ut får du säga till! Har du tips eller råd om vad man borde satsa på till våren, eller vad som kommer?

Postat av: Hanna

Kul med killar med modebloggar. Och ännu roligare att du har skrivit om bomull som jag har inlämning om i skolan tills på måndag eftersom jag går mode/kläder. Så nu fick jag ju mer kunskap här. Tack så mycket =)

2007-02-17 @ 17:31:24
URL: http://backoffbabe.blogg.se
Postat av: sandra

hej!jag går på höglandskolan i ö-vik och vi har ett tema om kina och jag forskar lite om kinas mode. jag undrar om det är okej att jag använder bilden på bomull och vem som har knäppt bilden:)

ha det bra!!!

2008-02-21 @ 15:26:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback