Jeansskolan Del 1 - Laga knapphål

Hej, och välkommen till Del 1 i min Jeansskola.

I denna första del ska vi gå igenom hur man lagar ett hål i ett par jeans, och det är inte vilket hål som hälst, utan ett av de viktigaste. Knapphålet, om det inte är helt så går det inte så bra att ha på sig ett par jeans ordentligt.

Det du behöver till att laga knapphålet är följande saker;

Symaskin
Tråd
Knapp + nål
Hammare
En liten jeanstygbit

Det första du gör att sy fram och tillbaka med en helt vanlig söm där hålet är, du syr alltså ihop hålet med en massa trådar. Det är viktigt att du syr ganska många gånger fram och tillbaka, för detta gör att knappen kommer sitta på plats ordentligt. Mycket tråd = en lång tids användning av det nya knapphålet.När hålet är helt ihop sytt av massor av trådar så kan du börja med att klippa ut en liten jeans bit, i form av en fyrkant. Denna ska du nu sy fast på baksidan av byxan med en sicksacksöm, sy runt om biten två gånger så att den sitter fast ordentligt.


Så, om du nu har fixat allt detta så är det dags att slå fast själva knappen.
Börja med att ta en liten, men vass, kniv och gör försiktigt ett litet hål så du kan trycka igenom knappnålen.
Sen så lägger du jeansen på en plats där du kan slå med en hammare utan att förstöra golvet, ute på gatan borde fungera. Du sätter nålens spets mot knappens plast, och slår försiktigt och med stor precision. Efter två eller tre mjuka slag kan du slå några lite hårdare.Om du nu har gjort som det har stått här så har du lagat ditt första knapphål, grattis!

/Johan


Kommentarer
Postat av: Kalle

Hej,

Tack för "skolan" har ett par jeans som kräver just denna åtgärd...

En fråga dock; var får man tack på jeansknappar (till gylfen i ett par jeans)?

Bästa hälsningar,

/Kalle

2006-11-28 @ 16:57:53
Postat av: johannes

jag får också tacka för skoaln, även jag har problem med översta knappen i ett par acne jeans, men nu borde jag kunna grejja det :)

2006-11-29 @ 14:46:33
Postat av: elise

you saved my day! :D

2007-07-10 @ 22:51:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback