Maurice

Idag köpe jag äntligen mina vårskor från Acne, modell Maurice.

De passar riktigt bra till jeans, främst då otvättade. Får en känsla av denim när jag har på dem.

Maurice

/Johan

Jonnys Favvis

Blev glad när jag läste detta i Cafe för några dagar sedan;

"Vilket plagg är du mest nöjd med?

- En Bomberjacka i kostymtyg."


Acnes chefdesigner är mest nöjd med den jackan jag har köpt som vårjacka av allt i s/s 07 kollektionen, ganska roligt att veta!

/Johan

Fyra Möjligheter Av En Skjorta

svart1

svart2

svarrt3

svart5Veckans Bästa Låt vol.1

Ett tips om en trevlig låt denna snöiga morgon.

Klaxons - Golden Skans

klaxons

/Johan

Sveriges Nya Kim Jones

En svensk kille vid namn Jesper Börjesson som pluggar på den brittiska modeskolan Central Saint Martins kom under modeveckan i London trea i Pumas designtävling.

Puma "utmanade" studenterna att de fick göra om några av deras populäraste modeller med hjälp av deras egna tankar och idéer, resultatet blev inte så speciellt och utmanande som man kunde tro, men väldigt cleana och snygga. Fashion.

Jag förstår inte varför Börjesson kom trea och inte först, hans version av den klassiska Tatau Mid blev en grymt clean och moderiktig sko som samtidigt har de små influenserna av "gamla" Puma. Jag gillar att snörningen går runt halva skon och att allt smälter ihop så fint. Snygg färg har den också!


(Här ser man hur original modellen ser ut, och sen den nya modellen.)

Alla tre modellerna kommer att säljas i Pumas egna butiker (Stockholm eller Köpenhamn) och jag kan lätt säga att jag ska försöka komma över ett par som Jesper Börjesson har designat.

Innan modellerna kommer ut i butik i April , självklart i en limiterad utgåva, så kan man även se alla bidrag i ett av Harrods skyltfönster.

Pumas tankar om modellen;


pumapuma

/Johan

Söndags Läsning - Indigo

Här kommer ett kapitel från min bok; JeansBibeln. Texten handlar om Indigo.

Indigo är ett urminnes gammalt färgämne och det äldsta färgämnet som människan känner till. Själva indigon kan faktiskt komma från flera olika växter, en av dem heter Vejde och en annan är Indigofera som även kallas River Indigo.


Man började använda denna växt för mer än 4000 år sedan i Indien och Kina där plantan också har sitt naturliga hem. Plantan ser ut som halvbuskar med trädliknade stammar. Höjden kan variera mellan 1-1,5 meter. Man kan också hitta indigoplantorna i Arabien, Egypten och vissa delar av Sydamerika.


För att få fram den naturliga indigon så måste man ta bladen från plantorna, för det är där själva färgämnet finns.


Vid tillverkningen använder man sig av två stora kar. De två karen är olika höga, i dem finns det 15-20 mindre kar i varje för att kunna dela upp allt lite smidigare. I karen lägger man i 100 st växtbuntar, som man packar ihop väldigt tätt och hårt. Tyngder läggs även på för att pressa till växtbuntarna extra mycket. När detta är klart så börjar man fylla upp karen med vatten, så mycket att allt till slut ligger under vatten. Där ligger det under natten, 9-14 timmar, och jäser. Sedan förflyttar man över allt vatten, som nu har en guldgul färg, till de nedre karen där man sätter igång en process så att vattnet är i rörelse i 2-3 timmar. Då ändras färgen från guldgul till lite mer blekgrön färg, börjar även närma sig den blåa nyansen man är ute efter.


Indigon har nu gått från att vara flytande till att bli små halvtjocka flockar som till slut hamnar på karets botten. När man tar bort den flytande vätskan för att låta den nu vällingsliknade bottensatsen stanna kvar. Sedan pumpas den vidare för att kokas så att en enzymverkan hindras. En enzymverkan hade annars skadat färgämnet. Kokningen är klar och allt ska silas med hjälp av dukar, allt annat förutom indigon åker igenom dukarna. Indigon pressar man ihop så att det blir en deg med en härlig mörkblå färg. Nu ska bara degen torka sakta och försiktigt i några dagar. Processen att framställa själva färgämnet indigo är nu klar.


När indigon är klar så har den fått en jämn och matt mörk violettblå färg som varken luktar eller smakar något. Den har också fått ett jodigt utseende istället för det degiga utseendet den hade innan torkningen. Om man vill testa om det en bra indigo så kan man ta till vatten, om den färdiga indigon flyter på vattenytan så är den både fullständigt klar och av bra kvalité.

Sen händer det att färgen inte alltid är blå, den kan även gå mot det mer röda hållet. Detta uppstår för att det finns en liten högre halt av extraktiva ämnen i denna indigo. Då får den namnet indigorött, denna färgnyans kan man även använda i tillverkningen av jeans.


När man ska färga denim tyget med indigo så börjar allt med att man lägger ner tyget i stora bad tillsammans med indigon. Men som sagt så flyter indigo bara på vattenytan så nu måste man tillföra syrgas till processen så man kan få igång färgens verkan på tyget. Sedan doppar man tyget i baden, men inte bara en gång, utan upp till tio gånger. För varje dopp så ser man en skillnad i tyget och när man är klar så har tyget fått sin härliga mörkblåa färg. När ett par jeans har den där perfekta mörkblåa färgen så är det viktigt att bomullsfibrerna är av hög kvalité, för då kommer indigon in lättare och mer i tyget.


Sen brukar man även låta färgen stanna kvar på ytan så att det till slut ger en skyddande effekt, detta heter ”Core Dyening” vilket i direkt översättning blir kärntorkning.

En annan bra detalj med materialet som har färgats med indigo är att det blir upp till 10 % starkare än material utan indigo. Detta har sin verkan när man använder torkbaden. Då lämnas det kvar en kemikalie på fibrerna som förstärker materialet.

Under tiden man använder sina jeans så ser man att de blir ljusare. Speciellt då otvättade jeans. Då färgen ändras efter hur mycket man använder dem. Indigon ”blöder” också under användningen med otvättade jeans tills man tvättar om. Med detta så har indigon fått sitt namn; Den levande färgen.


Lite extra;

Man behöver inte bara tillverka indigo från växter, 1878 så uppfann Adolf Von Baeyer, en tysk uppfinnare, en syntetisk indigo. För att spara pengar, att göra indigo på detta viset var lättare och krävde mindre pengar. Men för att få den absoluta bästa mörkblåa färgen så gör man på det gamla goda viset.


/Johan


Sucker For So Last

För några år sedan ramlade jag över några grymt oversizade college tröjor och guldiga loose & narrow byxor på en hemsidan, ögonen öppnades och jag såg att det var svenska märket So Last Season. Sedan dess har jag alltid försökt hålla koll på detta märket, lite extra roligt att designers Johan Johansson Andersson kommer från Helsingborg.

Jag har alltid gillar kläderna från SLS, denna stilen med lite större tröjor, skjortor och tees med snortajta byxor. Volymerna samt färgerna. Allt från guld till rutigt. SLS vågar göra de lite mer annorlunda plaggen, trots att de kanske inte kommer att säljas i massor. Man gör kläder som man vill göra, kläder som intresserar designern.

Kollektionen som visades igår för A/W 07 är en kollektion jag gillade direkt, man känner lite influenser från många märken i kollektionen, allt från Supreme till Dior.


Det jag tycker var roligast är att SLS har lyckats få in en street känsla á Stussy och Supreme med sitt blå/svarta rutiga tyg som både designern har på sin skjorta och även en modell har en hel outfitt av. Johan har lyckats blanda street med fashion, och det blir väldigt bra!

Oversizat, det låter och är så skönt! Jag väljer alltid oversizat VS tajt, skönare och lite roligare så. Och SLS är oversizat! Speciellt jackorna och hoodsen, som har speciella tryck och färger. Man lyckas alltid sticka ut med kläder från SLS, och vem gillar inte när folk lägger märket till ens kläder?

Det jag tyckte var bäst med kollektionen från So Last Season var blandningen mellan Street och Fashion, är man en street person så kan man köpa kläderna och bära upp dem som man brukar, men att man samtidigt har den touchen av fashion. Och är man fashion så kan man också bära upp dessa kläder utan att se för mycket street ut, men samtidigt vara lite ledigare. Helt perfekt!

En rolig grej var att H&M´s Margareta Wan Den Bosh var på plats igår, och vem vet? Kanske So Last Season är nästa val till deras stipendium på Elle Galan 08? Eller så vill hon bara hämta lite inspiration till H&M A/W 07, vilket jag absolut inte har något emot!


Margareta Van Den Bosh och Johan Johansson Andersson

(Bilderna är lånade av Stureplan.se)

/Johan

En Present

Igår var det som nog alla vet Alla Hjärtans Dag, en mycket trevlig dag.

Fick en grymt bra present av min underbara Emelie, Viktor&Rolfs första herrparfym "Antidote" som jag har velat ha sedan jag för första gången läste om den på någon hemsida för ett tag sedan.

Parfymen luktar glatt, om man kan säga så. Man tänker på vår och sommar, solnedgångar. Haha, jag har svårt att förklara lukten med någon smak, så får bli bilder istället.

Jag Älskar dig Emelie!

parfym

/Johan

Wester a/w 07

Har längtat efter dessa kläder länge, och visst, jag såg lite av Wester kollektionen på Gallery i Kph förra veckan. Men det är alltid roligare att se det i en visning, på modeller med rätt musik.

Wester A/W 07 har lite mer färger i sig än vad hennes andra höst kollektioner brukar ha, rosa är den färgen som gäller i kollektionen mest. Några andra färger som förekommer i kollektionen är blått, gult och grönt. Dessa färger kan man främst hitta i accessoarerna som halsdukar och handskar.

En annan skön accessoar är en lackväska, roligt material på en väska.

Annars så vet jag inte riktigt än vad jag ska tycka, det brukar alltid ta mig några dagar innan jag antingen börjar gilla eller ogilla hennes kollektioner, än så länge har jag bara gillat det jag har sett. Och den bästa kollektionen än så länge är helt klart S/S07 som snart kommer ut i butikerna.

Kommer förmodligen lite mer text om denna kollektion, ikväll eller imorgon.
(Bilderna är lånade av King Magazine)

/Johan

En lite ledigare måndag

En ny vecka kommer igång idag, en vecka med nya uppgifter och möjligheter. Jag starar allt med lite mer ledigare kläder och hoppas på lite finare väder senare idag.

För att komma igång sitter jag och lyssnar på

Samel Al Fakir- Good Song
Minnie Riperton - Lovin´ You

Hood gjort av min underbara flickvän
Blå Acne Skjorta
Svart Resteröds Linne
Acne Moc Raw (2 år)
Umbro By Kim Jones sneakers

90448-375

/Johan


En lite finare lördag

Idag är det lördag och jag känner för att klä upp mig lite för jobbet, men jag vet innerst inne att kavajen kommer åka av efter någon timme och att armarna på skjortan kommer att kavlas upp. Och pang, så ser jag ut som jag brukar göra...men vafan, det är helg!

Sitter och dricker ett mycket starkt kaffe och lyssnar på Studio - Lifes A Beach, så snart är jag på G!

123

H&M Kavaj
Wester Skjorta nr2
Acne Smalt Bälte
J.Lindeberg Denim Jeans
Converse
Carnét solglasögon

Acne Bomberjacka åker på snart också.

/Johan

ooops part 2 - cph vision 4

Jag såg en väldigt rolig grej på mässan, det var så att jag stod och kollade lite på Hopes kläder till herr och såg en lång grå skinnparkas. Jag reagerade direkt på att de hade gjort en parkas i skinn, ganska speciellt och annorlunda. Fem minuter senare gick jag förbi Fifth Avenue Shoe Repair och började nyfiket kolla igenom deras herr kollektion, och mitt i alla kläder såg jag helt plötsligt en grå skinnparkas! Fifth och Hope har gjort nästan exakt likadana skinnparkas, och detta tycker jag är väldigt roligt. Speciellt för att det är en sån speciell produkt, förmodligen är det så att de har haft samma fabrik och samma produktionsteam som har lyckats sälja samma design och material till båda märkena.

fifht   VS     hope

Dock tror jag att när någon från respektive märke ser detta, och det borde någon göra pga att de står 5 meter ifrån varandra på Cph Vision, så kommer nog båda märkena ta bort produkten. Eller i alla fall ett märke...dags att börja kriga!

Ganska roligt att de har gjort ett så pass speciellt plagg, dock tror jag att de kommer att ligga upp mot 10.000 kr, men helt klart över 5-6000 kr. Men det var en rolig idé.

Vi får se vad som går i produktion eller inte

/Johan

Lediga Kläder För En Ledig Dag

Fredag idag, och jag har på mig lite mer skönare kläder.

Wester Tröja
Wester (ordentligt oversizad) Skjorta
Acne Mic Flat Pack

fredag1
fredag2

/johanSkönt OVERsizat - cph vision 3

Ett par sköna tröjor hittade jag i Whipping Floyds monter, det är några hoods som är riktigt oversizade. Man kan tänka på Wester, men istället för att de är stickade är de tillverkade i skönt bomullstyg med ett halvstort tyck på bröstet. Har dock inga bilder pga att kameran strulade, men håll ögonen öppna!

/Johan

Organisk Bomull - cph vision 2

Den nya grejen inom jeans branschen just nu är en väldigt bra grej. Organisk bomull, många av de stora jeansmärkena jobbar just nu mycket med att göra jeans som är bra för moder jord.

Idag på Cph Vision såg jag dessa jeans först på Lee, och där var det främst i deras Gold Label kollektion de hade gjort några jeans med organisk bomull. Sedan kom jag till Wrangler där de hade gjort tre modeller med denna bomull, en smal, regular och bootcut. Och av de märken jag hittade med organisk bomull var Wrangler dem som hade jobbat mest med att vara så naturliga som möjligt.

Oftast så är det 10-20% äkta indigo i jeansen man tillverkar, jeansen från Wrangler har 40%. Detta är väldigt mycket och väldigt bra för naturen. Även så är trådarna i jeansen bra för naturen.

Nudie har också en del jeans med organisk bomull, ett par Even Steven ligger redan ute i butik.

Jag tycker detta är helt rätt! Ljust nu ser det inte så ljust ut för vår jord, men jeansfolket jobbar på rätt sätt! Sen kommer jeansen man sliter få en underbar slitning för att man har bättre bomull och mer indigo.

/Johan


Acne och Selvage - cph vision 1

En av de bästa nyheterna jag fick reda på idag på Cph Vision är att Acne äntligen ska börja göra jeans som där materialet är från Japan och att de är sydda i Italien med selvage.

Gillar det riktigt mycket att de kommer ut med en helt ny modell, namnet för den nya brallan som kommer till a/w 07 är Generic och släpps först i en ljus tvättad, otvättad, svart och gråsvart.

Modellen är inte som någon Acne modell som har gjort innan, förutom att den är lik min favorit Moc i foten. Annars är allt nytt. En ovanligt lös modell för att komma från Acne, men skönt, nu slipper man pung-krossar-jeansen-á-2003.

Fick några bilder på den ljusa tvätten, sen började kameran strula och killen med de råa var inte närvarande.

Kommer lätt att ta och fixa mig ett par i höst, har längtat efter ett par Acne med Selvage.

Vit selvage är det som gäller. Och det kommer inte finnas någon Acne pach på baksidan av jeansen.
/Johan


Cph Vision - Förväntningar

På torsdag startar den danska modemässan Cph Vision, en mässa som har varit med i gemen under några år. Där de flesta inom mode möts och snackar mode och festar.

Jag har planerna för att åka dit första dagen, har tagit ledig och allt, så måste nästan åka dit nu.
Har varit där från och till i fyra år nu, i början när man var ny inom branschen var det sådär roligt, men år efter år har man träffat nytt folk och fått nya vänner. Så nu blir det bara roligare och roligare, och man får bara mer och mer öl...

Där man oftast håller till är på Øksnehallen, två enorma salar där de flesta och största märkena visar upp sina kollektioner, denna gången är det höst/vinter 07 som gäller.

Men jag tänkte också ta mig bort till Pressen Politikens Hus där Ibeyo visar upp några av deras märken som är; Ann-Sofie Back, Carin Wester, Simplicité Complicuée. Kan bli riktigt intressant.

Jag har tänkt ta med ett block, en penna och en kamera och försöka få ner så mycket information om de märkena jag har störst intresse för. De kommer förmodligen blir; Acne, Nudie, Wrangler, Lee, Levis, Pace, Resteröds och många fler.

Men om du har något du är intresserad av, ett märke som du vill veta vad de kommer komma med för kläder till hösten 07 så skriv! Hör av er om vad ni vill veta, så ska jag försöka kolla upp det och skriva om det här. Det blir bara roligt, mer att skriva om.

Så nu är det tre dagar kvar...det ska bli roligt, som vanligt!

/Johan


Levis Allmänt - Ny Butik, Nya Jeans och Ny Hemsida

levistore

Levis allmänt


Förra helgen var jag och Emelie i Malmö, mest för att ha något trevligt att göra med samtidigt för att förhoppningsvis hitta några fina plagg.

Jag hade sedan innan läst på rodeo att Levis hade öppnat upp en ny butik i Malmö, med helt ny inredning. Så jag var bara tvungen att gå förbi, jag gillar den nya butiken som nu ligger på andra sidan gatan mot där den låg innan. En snygg clean inredning, de gamla Levis butikerna är oftast ljusa i färgerna vitt och ljusgrått. Denna nya var mer mörk, av roligare färger som indigoblå, svart och mörkgrå. Lite mer denim!

De hade även de mesta inne i butiken från Levis Red Tab, Original, Blue och Engineerd´s S/S 07 kollektioner. Och det såg riktigt bra ut! Man såg direkt att Levis alla kollektioner har tagit inspiration från förr, många plagg ser ut som LVC´s förra kollektioner. Underbart!

Jag fastande främst för ett par jeans från Levis Blue, Levis lite mer exklusiva kollektion med bättre sömmar och material. De har gjort ett par jeans som påminner väldigt mycket om Levis gamla modell från 1947, men lite smalare nertill. Även som Denim Demon. Färgen på jeansen har en trevlig indigo färg och sömmarna på bakfickorna påminner VÄLDIGT mycket om förr i tiden. Priset för brallan ligger på 1500 kr.
Tror nästan att jag själv ska slå till på ett par lite senare i vår, sköna att ha till sommaren.

Men på tal om Levis hemsida....

...så har de gjort om den. Men tyvärr verkar den inte fungera så bra än, förmodligen för att den är helt ny. Men den ser ut att vara lite enklare att hitta och se på, innan var den lite halvjobbig och halvgammal, så det är skönt att de har valt att göra en ny till våren.

Så håll ögonen öppna, kommer att skriva mer och även lägga upp lite bilder när jag får mer tillgång till hemsidan.

/Johan


Mina Jeans ATT...

En annan jeanskille har textat lite om Acne, även så finns mina Moc Raw med där genom några bilder.

Inlägget och bilderna kan du hitta här :
http://repeattofade.blogspot.com/


/Johan