505 1967

För några veckor sedan fick jag hem mitt senaste projekt, en modell jag har varit sugen på ett tag. Jeansen är från LVC och det är modell 505 från 1967, hög midja med zip som smalnar av vid lår och fot. Efter några veckors användning så börjar det synas lite slitningar, har haft på mig dem under en flytt så det har blivigt några rundor i trapphuset (4 våningar utan hiss!).

Här kommer både bilder på jeansen samt en outfitt från idag.Jacka - Tommy Hilfiger
Tröja - H&M
Skjorta - Our Legacy
Jeans - 505 1967
Skor - Vans/Johan


Indigofera Prima Jeans

Trots att vi är ett litet land så är Sverige ett av det största och ledande i världen när man snackar jeans, vi har Nudie, Acne, Denim Demon, Julian Red, Cheap Monday, Dubble M för att nämna några jeansmärken.


Till våren 2009 kommer ett nytt svenskt jeansmärke landa i jeanshyllorna runt om i Sverige och Europa, Indigofera Prima Jeans.


Vi kan börja med namnet, som helt enkelt skriker denim! Indigo, som är väldens äldsta färgämne, framkallar man från växten Indigofera. Utan indigo hade inte jeans varit jeans, vi hade inte fått fram de slitningar som skapas av oss själva när vi använder ett par jeans. Killarna bakom märket valde just Indigofera för att hylla den klassiska blåa färgen indigo. Prima Jeans handlar om deras vilja och intresse att få fram bra kvalitéer med hjälp av ordentligt och klassiskt handarbete.


Vilka är då killarna bakom Indigofera? Det är två veteraner inom jeansbranchen, Johan Söderlund och Mats Andersson. Båda har arbetar hos Levi´s och Levi´s Vintage Clothing (LVC) samt RED, kollektioner som hyllar jeans och des historia. Johan har även arbetat med Japanska Edwin samt Abercrombie & Fitch.


Den första kollektionen som innehåller 5 herrmodeller samt 1 modell till dam i 5 olika tvättar, slitningarna är framtagna för hand i Italien. I kollektionen hittar man även några överdelar; t-shirts som är tillverkade av utvalda kvalitéer och med extrem noggrannhet när det gäller detaljerna. Skjortorna i kollektionen tycker jag personligen låter intressanta, de är tillverkade med indigodoppade trådar. Detta gör att skjortorna, precis som jeans kommer bli levande tack vare indigon. Trevligt att få chansen att slita till en skjorta och se hur det blir efter några månaders användning. Indigofera har skapat ett bra samarbete med tillverkarna och fabrikerna, och låtit dem få fram unika tvättar och tillverkningsmetoder.


Kryddan i kollektionen är en extremt limiterad bralla, endast tillverkad i 38 par, som är tillverkad speciellt för lanseringen av märket. Jeansen är tillverkade med 100% naturell indigo och med 16 oz, jeansen vävs och färgas i Japan, där man gör detta bäst och sen syr man ihop dem i Portugal. Och för att man har doppat materialet på detta speciella sätt gör att slitningen kommer bli något utöver det vanliga.

Man kan hitta Indigofera Prima Jeans på Solo, Åhlens City, Black Market, Zlave (Östersund) och Burg Und Schild i Berlin.


/Johan


Kings Of Leon

För några veckor sedan släppte det amerikanska bandet Kings Of Leon deras fjärde album som har fått namnet Only By The Night, enligt mig själv den starkaste skivan sedan debuten. Då kan jag även understryka att det är svårt att nå upp till deras första album Youth & Young Manhood som kom ut 2003.


Då släppte de fyra killarna från den amerikanska södern, tre bröder till en predikande far och deras kusin, ett av album som jag uppskattar att ha i min samling. Jag har lyssnat mycket på Only by... under de senaste veckorna, men idag satte jag igång Youth & Young Manhood och helt enkelt njöt av den underbara grova amerikanska rock musiken de får fram.


Så detta är ett tips, från mig till er, börja lyssna på Kings Of Leon. Börja med deras första för att förstå...


Kan även lägga till ett tips; lyssna på P3 Live imorgon 21.30, då kan ni höra en inspelning från årets Roskilde festival med Kings Of Leon.


/Johan


Aajja Japan

Några rader till er som verkligen uppskattar jeans;


Till våren kommer en mycket trevlig modell från Denim Demon, de har innan tillverkat värsting modellerna Serves och Serves 2.1. Nu kommer en Japansk version av modellen Aajja, tyget är vävt hos Yamaashi Mill som ligger i Okayama med amerikansk osanforiserad och obränd "yarn dyed" denim. Känns härligt klassiskt med just osanforiserad denim, det finns inte många märken som arbetar med det idag.


De 150 paren är sydda på vintage Union special maskiner, och är en exakt replika av ett par 501:or från 50-talet, med en twist av DD´s mönster. Man kan även tillägga att ägaren av fabriken är en riktig fantast när det kommer till tillverkningen, bröderna Olsson berättar glatt att han har blivigt smått besatt av att göra jeansen så bra och så lika 501.orna som det går. Han mäter var enda söm, kollar tjockleken och avstånd. Allt för att jeansen ska bli perfekta. Underbart!


Trådarna är polyester i kärnan för att den ska hålla bättre samt att den inte ska släppa runt fickor, medan utsidan självklart är i 100% bomull för att få de underbara slitningarna. Slitningen kommer även att bli väl synlig och grov pga att det är 15,5 oz. Aajja Japan har precis som värstingen Serves en pach gjord av renskinn och är ditsydd med samma som översta sömmen i linningen.


I vanliga fall brukar det finnas tydliga Denim Demon arcuates på bakfickorna, på dessa har de istället sytt dit dolda och lite tjockare på baksidan för att man istället ska slita fram mönstret.


I vanliga fall brukar man lägga upp fållen på jeans 2 gånger, här är det istället 4 gånger, mest för att få en grövre känsla på jeansen. Även detta får man fram vid myntfickan där stadkanten är

synlig.


Aajja Japan kommer som sagt tillverkas i 150 hårt limiterad par och ligga på 2500 kr i butik till våren.


Bilderna är lånade av Denim Demon och en medlem på Superfuture, Superdenim.


/Johan