Otvättat

När man kommer till otvättade jeans är det en långvarig process man ska gå igenom för att få ett perfekt och riktigt snyggt resultat.

Ett par otvättade jeans har fabriken inte arbetat med alls, förutom att sy ihop dem. Jeansen har inte blivit sandtvättade, stentvättade eller vattentvättad. Det blir istället personen som använder jeansens jobb att göra slitningen. Det bästa med att slita in ett par otvättade jeans är att slitningen bli unik. När en fabrik slitit ett par jeans så blir alla tusentals modeller nästan exakt likadana; ett par otvättade jeans som man sliter in själv får din slitning som ingen annan har. Varje otvättad modell blir unik, till slut.

Det är inte några veckor man ska gå med ett par jeans, utan flera månader; helst 6 månader.
Ju längre man går med dem utan komma i kontakt med en tvättmaskin, desto snyggare slitning får man. Om man börjar använda ett par otvättade jeans på hösten så borde man gå med dem till midsommarafton; utan att ta av dem.

Under tiden man går med jeansen kommer de att töja sig på brädden. Därför bör man köpa ett par jeans som är en storlek mindre än vad man brukar använda. Ett par med storlek 29 i midjan blir som ett par 30.e eller större under användningen. Detta är främst för att fabriken inte har tvättat jeansen under tillverkningen, första tvätten blir när man tvättar sina jeans för första gången hemma.När man har kommit till den stund man ska tvätta sina otvättade jeans så finns det en risk att de kommer att krympa extra mycket; mer än ett par tvättade jeans. Detta beror på att när man tvättar och sliter jeans i fabriken så krymper de där. Detta gör man som sagt inte med ett par otvättade jeans och därför krymper de när man tvättar dem hemma. Upp till 3-5 cm kan jeansen krympa på längden och det kan hända att de blir lite tajtare i midjan men den töjs ut igen när man börjar använda dem. När man köper sig ett par otvättade jeans så borde man ta några storlekar längre. D.v.s. om man har 32 på längden vanligtvis så ska man då ta en 34:a istället. Då blir den inte för kort när man har tvättat jeansen.

I tvätten måste man vara extremt försiktig, i alla fall med de första tvättarna. Helst ska man tvätta jeansen i 30 grader, eftersom om man tar 40 eller 60 grader finns det en stor chans att jeansen blir för små att använda efter första tvätten. Efter en tvätt i 30 grader försvinner inte lika mycket jeansmaterial och de får en längre livslängd än ett par slitna och tvättade jeans. Därför har också ett par otvättade jeans en längre livslängd eftersom jeansen livslängd förminskas för varje tvätt och otvättade jeans blir tvättade mindre. Man bör också vända jeansen ut och in för att slippa onödiga vita slitningar och streck på jeansen och man ska inte använda något tvättmedel under första tvätten. Detta för att inte göra jeansen för ljusa och tunna direkt.

Ett par otvättade jeans formar sig också efter personen som använder dem. De blir helt personliga, både med passformen och med tvätten.

Man ska också tänka på att otvättade jeans torrfäller innan man tvättar dem, så det finns chans att skor och underkläder blir lite blåa.

Om man vill ha ett par jeans som får en grym slitning och som det bara finns ett exemplar av i hela världen, med den perfekta passformen för personen som använder dem; då ska man satsa på ett par otvättade jeans.


/Johan


Kommentarer
Postat av: Daniel

Word! Haha nej men du får slänga upp några av dinna resultat med;) Bilderna tar en kvart att trycka upp:/

2006-10-04 @ 16:29:25
Postat av: Johan

Jeansen på bilderna är mina jeans, före och efter.

Postat av: Henrik

Vet du om Whyreds Dee otvättade, håller bra kvalite på tyg och dylikt?

2006-10-07 @ 18:45:50
Postat av: Johan

Hej Henrik.

Vet inte så mycket om just denna modell och tvätt från whyred. Men vad jag har för mig så är det en bra tvätt, och att den är tjockare i tyget. Går du ett år md den blir det nog helt klart en snygg tvätt.

MVH Dr. Denim aka Johan

2006-10-07 @ 20:52:21
URL: http://fashiontime.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback